熱愛自駕遊和親近大自然,塔斯曼尼亞就啱哂你。塔斯曼尼亞擁有列入世畀文化遺產的景點及絕美的國家郊野公園,駕住motorhome去到邊住到邊, 晚上打開天窗欣賞星河,無論係二人世界,三五知己又或者一家大細都自得其樂。塔省係名符其實沒有圍攔的動物園,友善的小動物隨時隨地快閃同你Say Hi! 較啱季節到農場即採即食車里子同草莓,到Burnie Makers Workshop整番件獨一無二的袋鼠便便至潮手信。
 

到塔斯曼尼亞必食海鮮是常識吧!生蠔、鮑魚、龍蝦、海膽、帶子,梗有一種啱你口味!識食識嘆嘅你大可入住有煮食設備的Apartment,買最新鮮的食材自己做大廚煮兩餐,美味滿分!塔斯曼尼亞仲有健康天然無添加產品,革木蜂蜜、車里子等,食完再買番屋企做手信就最好不過。
 

自問玩得精嘅你,必定要入住隱世住宿,豪歎塔斯曼尼亞世界級的威士忌,再到澳洲no. 1高球場打番場至夠爽。喜歡剌激的你,必定要試衝上雲霄的小型飛機,心癢癢更可以考個牌當真正機師至夠cool。